By April 26, 2016 0 Comments Read More →

Wat is een widget en het verschil met een plugin?

Als je nieuw bent met WordPress en alles een beetje aan het uitdokteren bent, vraag je jezelf al snel af hoe het nu zit met een plugin en een widget. Wat is dat nu en wat kun je ermee? Hoe te gebruiken en in te zetten?

Het is een vraag die vaak wordt gesteld. Het is zelfs een vraag die ik mezelf heb gesteld. Wat is een widget en het verschil met een plugin?

Heb je dus moeite met dit vraagstuk, dan maak ik het je in één keer makkelijk. Onthoud vanaf nu deze regel:

“Een widget is altijd een plugin, maar een plugin niet altijd een widget”

De uitzondering op deze regel zijn de standaard widgets die een WordPress thema met zich meebrengt (en dus de installatie). Deze widgets zijn geïmplementeerd in de installatie bestanden van het gekozen thema. Je zult ze niet terugvinden in het navigatiemenu Plugins. Alle widgets die je na de installatie van WordPress wilt toevoegen, moet je regelen door het installeren van een Plugin.

Terug naar de basis van ons vraagstuk:

widget

Wat is een widget?

Widgets zijn kleine modules/eigenschappen die je aan een sidebar, footer, header en/of alt home pag (als je werkt met thema’s van Solostream) toevoegt. Dit zijn de widget ready gedeeltes van een WordPress website. Je kunt widgets eenvoudig verslepen naar de gewenste plek.

Je vindt widgets onder Weergave >> Widgets. Hier staat een hele lijst beschikbare widgets. Als deze widgets niet voldoen aan hetgeen wat jij zoekt, kun je onder plugins op zoek gaan naar een widget die wel naar je zin is.

Nu je weet wat een widget is, wil je weten wat een plugin is, om onze hamvraag te kunnen beantwoorden:

plugin

Wat is een plugin?

Een plugin is een stukje software met een groep aan functionaliteiten die je kan toevoegen aan WordPress. Het kan bestaande functionaliteiten uitbreiden of verbeteren en nieuwe functionaliteiten toevoegen. Ze passen de functionaliteit van je website aan, zonder dat jij ook maar enige kennis hoeft te hebben van programmeertaal.

Je installeert een plugin, nadat je het bestand hebt gedownload en geupload of op “installeren” hebt geklikt. Vervolgens activeer je de plugin. Er zijn wel duizenden plugins beschikbaar, zowel gratis als betaald.

De meeste plugins zijn onzichtbaar voor bezoekers en draaien op de achtergrond. De plugins die zichtbaar zijn voor je bezoeker, zijn meestal zichtbaar door middel van een widget. Een plugin kan dus een widget toevoegen die nog niet standaard meegeleverd wordt door het gekozen WordPress thema. Onder Plugins kun je de lijst van plugins inkijken.

Daar waar een widget gekoppeld is aan een widgetzone (sidebar, footer, header en/of alt home page), is een plugin gekoppeld aan een pagina, bericht of aan het WordPress dashboard.

Voila, ook dit is duidelijk geworden. Dan nu tijd voor antwoord op de hamvraag wat het verschil is.

widget vs plugin

Widget vs Plugin

Het korte antwoord op deze hamvraag is: “een widget is een plugin die je kunt verslepen naar een widgetarea van jouw website. Een plugin is een script dat je kunt downloaden, welke bestaande functionaliteiten verbetert of toevoegt.

Laten we het antwoord meer specificeren, dan komen we op de volgende verschillen:

  • Een plugin kan van zichtbaar (widgetarea) en onzichtbaar (achterkant) zijn, een widget kan alleen maar zichtbaar (voorkant) zijn
  • Een plugin is een programmaatje, een widget is een plugin die je kunt slepen naar de positie waar de plugin zichtbaar moet zijn voor bezoekers

Capice?

Hoe vind je dan de juiste widget/plugin? Ik heb wat tips voor je.

zoeken juiste widget of plugin

Het zoeken van de juiste widget en/of plugin

De eerste stap is gaan naar Plugins >> Nieuwe plugin. Gebruik het zoekveld om te zoeken. Bijvoorbeeld een plugin die ervoor moet zorgen dat klanten zelf een review kunnen achterlaten. Typ dan het zoekwoord ‘review’ in en bekijk de resultaten.

Tip: het beste resultaat krijg je als je het zoekwoord in het Engels invoert, aangezien de meeste omschrijvingen in het Engels geschreven zijn.

Dan is er nog de zware taak om uit die enorme lijst, de plugin te vinden die voldoet aan wat jij zoekt.

plugin toevoegen

Je let op de volgende punten om een beslissing te maken:

  • het aantal sterren gebaseerd op hoeveel reviews? (zorg voor minimaal 4 gouden sterren)
  • het aantal installaties
  • wanneer is deze voor het laatst bijgewerkt
  • is de plugin compatibel met de laatste WordPress versie (zorg dat WordPress niet zojuist is bijgewerkt)

Bedenk wel dat een nieuwe plugin nog niet zoveel sterren kan hebben, doordat er nog niet veel waarderingen zijn geplaatst, en desondanks wel ontzettend goed kan werken.

Als je een plugin hebt gevonden die je wel wat lijkt, klik dan op ‘details’.

plugin details

Er verschijnt een nieuw window. In de omschrijving vindt je meer details over de plugin en onder schermafbeeldingen kun je een indruk krijgen. Is dit wat je zoekt? Installeer dan de plugin.

De plugin wordt toegevoegd aan het overzicht van plugins in het navigatiemenu Plugins >> Geïnstalleerde Plugins. Vergeet niet na installatie om ook de plugin te activeren, anders doet die na installatie nog niets.

vind de plugin

Hoe vind je de geïnstalleerde plugin terug?

Zoals gezegd, staat na installatie de plugin sowieso in het overzicht Plugins >> Geïnstalleerde plugins.

Als de geïnstalleerde plugin een widget is, zul je het terugvinden in het navigatiemenu Weergave >> Widgets. Onder beschikbare widgets zal jouw geïnstalleerde plugin dan beschikbaar zijn. Je kunt deze slepen naar de widgetarea naar keuze.

Is de gekozen plugin geen widget? De plugin kan dan een eigen plek in het navigatiemenu hebben gekregen, of toegevoegd zijn aan Weergave, Plugins, Instellingen of Extra.

Kun je de geïnstalleerde plugin nog niet terugvinden? Ga dan terug naar het plugin overzicht en check of er bij de geïnstalleerde plugin de optie ‘instellingen’ of ‘settings’ staat. Als je hier op klikt, kom je ook bij de plugin uit die je zocht.

Nu je dit allemaal duidelijk is geworden, het antwoord op de hamvraag “wat is het verschil tussen een widget en een plugin” is gegeven, wil ik je tot slot nog een tip meegeven.

Installeer zo min mogelijk plugins. Hoe meer plugins, des te trager de website. Plugins vereisen ook de nodige aandacht betreffende updaten. Daarnaast vormen ze altijd een extra kans op hackers. Denk daarom goed na over welke plugins daadwerlijk nodig zijn voor jouw website. Een plugin die je niet gebruikt, verwijder deze en houd je website schoon.

Check ook welke plugins je nodig hebt om de laadtijd van je website te verbeteren.

Welke plugins heb jij geïnstalleerd om de functionaliteiten van je WordPress website te verbeteren? Plaats een reactie onder dit artikel.

Ik deel:
Posted in: Webbouw

About the Author:

Na vele jaren online mijzelf te ontwikkelen, door de vele zoektochten naar de antwoorden om weer verder te kunnen, vond ik het tijd om anderen een zoektocht te besparen. Om het startpunt te worden voor verheldering, groei en kennis. Het platform waar kennis gebundeld is en je gemakkelijk in contact komt met nieuwe verfrissende ideeën. Op jouw site!

Post a Comment