By October 28, 2015 0 Comments Read More →

Nog geen Gravatar? Foei!

Zonder Gravatar kun je niet meer als je online onderneemt. Je wilt een zekere indentiteit hebben, overal. Op je eigen website, maar ook wanneer je andere blogs van commentaar voorziet. Of niet soms? Anonimiteit werkt averechts, terwijl identiteit jouw boost. Dus waar wacht je nog op? Maak die Gravatar.

Of wil je eerst nog meer weten? Prima, dan heb ik in ieder geval niet voor niets dit hele artikel geschreven. Ik nodig je uit, nee, ik wil eigenlijk dat je het hele artikel leest en pas daarna je Gravatar maakt. Bedoel, het is wel belangrijk om het in 1x goed te doen.

Tenzij je liever je grijze poppetje wil houden, dan is dit artikel helemaal niets voor je. Dat grijze poppetje, die je ziet staan bij informatie over de schrijver onderaan jouw artikel of bij een reactie op andermans blogpost. Dat wil je natuurlijk anders, toch? En dat kan. Dit grijze poppetje is niet gelinkt aan een gravatar, welke je kan aanmaken en linken aan je website. Dit wordt je allemaal duidelijk als je verder leest.

blanco gravatar

Wat is een avatar?

Het begon allemaal met een Avater, oftewel een grafische representatie van een gebruiker. Dit kan een afbeelding zijn of een icoon waar je het mee wilt associëren. Vroeger zag je veel icoontjes, omdat het internet toen nog veel anoniemer was. Dit zie je nog veel terug in de gamer wereld en/of forums. Dit heeft zijn voordelen, omdat je de actieve gebruiker sneller kan identificeren. Namen onthoudt je vaak een stuk lastiger.

Met forums en services, werden/worden gebruikers verplicht om te registreren. Elke gebruiker had zijn eigen profiel waar zij gemakkeljk een ‘avatar’ aan hun profiel konden toevoegen. Echter, reacties op een blog, vereisen geen registratie (meestal). Dus hoe identificeer je gebruikers? Hier is waar Gravatar komt kijken.

wat is een gravatar

Wat is een Gravatar?

Gravatar is een afkorting voor Globally Recognized Avatar. Doordat miljoenen mensen en websites gebruik maken van Gravatars, wordt het wereldwijd herkend. WordPress heeft een ingebouwde support voor Gravatar, zodat iedere gebruiker die een reactie achterlaat (met gelinkte email aan een gravatar) op een website, zijn/haar Gravatar zichtbaar wordt. Op die manier krijgen gebruikers een identiteit en worden wereldwijd herkend. Hieronder nog een verduidelijking van de kracht van Gravatar in hun eigen promo filmpje:

Waarom zou jij een Gravatar gebruiken?

Op de website van Gravatar zelf staan twee belangrijke functies van een Gravatar:

  • Het stelt je in staat om een Persoonlijke Avatar te creëren
  • Je kan het gebruiken om een mooi online profiel te maken dat gelinkt is aan jouw account

Beiden zijn belangrijk. Internet is een moeilijke omgeving om naam voor jezelf te maken, maar niet onmogelijk. Herkenning en identiteit door een gravatar helpen je hier aanzienlijk bij om het verschil te maken. Als blogger, kleine ondernemer, of iemand die een merk wil neerzetten, moet je wel starten met het gebruiken van een gravatar. Grote kans dat je commentaar op blogs leest en van commentaar voorziet. In het begin zal je gravatar nog niet veel aandacht krijg. Dit verandert als je wordt herkend op meerdere sites die worden gelezen. Je hebt een grotere kans dat ze op jouw website gaan kijken. Vice versa, kun jij ook trouwe bezoekers eruit pikken door gravatars die zij gebruiken en contact zoeken met hen. Een reactie met een gravatar valt meer op dan zonder, dat is nu eenmaal zo. In het kort, de Gravatar is jouw online ID. Waarom niet bezitten? Als jij herkend wil worden op het internet en een identiteit wil neerzetten, dan kun je niet meer om een Gravatar heen.

Het tweede punt helpt je om verkeer naar jouw website te sturen. Ook al klinkt het onwaarschijnlijk dat mensen op jouw gravatar klikken om je profiel te bekijken, het gebeurt wel degelijk. Het gebeurt eerder wanneer jouw gravatar een echt persoon is, waar men meer van wil weten. Zorg voor een spraakmakend profiel.

Hoe maak je een Gravatar?

In plaats van moeilijk en duur, kun je het gemakkelijk en gratis registeren. Ga daarvoor naar de website gravatar. Klik op ‘Sign in’ en vervolg je weg door een account aan te maken, mits je nog geen WordPress account hebt. Dit kan wat verwarring creëren, aangezien je een WordPress inlog ‘scherm’ voor je ziet. Dan ben je vast blij om te weten dat Gravatar werkt met beiden, namelijk WordPress.com en WordPress.org platformen.

sign in gravatar

account aanmaken gravatar

Het is slechts een paar minuutjes werk om er gebruik van te maken. Voeg een avatar (grafische representatie van een gebruiker) of iets van jezelf toe. Denk aan een afbeelding van jezelf, logo van je bedrijf, of iets unieks. Je hoeft het maar eenmalig te doen. Er is niet een grote kans dat jij je avatar veel zal veranderen. Het is meer instellen en vergeten.

opzetten gravatar

De meeste WordPress thema’s hebben een gravatar integratie in de reacties. Zorg voor een goed werkend thema die dit heeft ingebouwd. Anders is het zaak om een ander thema te overwegen. Check ook het artikel: beste premium wordpress thema

Hoe jouw Gravatar te gebruiken?

Alles heb je nu staan en je weet wat een Gravatar is en wat je ermee kan. Hoe gebruik je deze nu? Simpel. Jouw gravatar is namelijk gelinked aan jouw emailadres. Wanneer jij een reactie achterlaat op een WordPress site, dan gebruik je het emailadres van het gravatar profiel, en jouw afbeelding verschijnt bij het commentaar.

Als je zelf een WordPress site eigenaar bent (of gastblogger), dan gebruik je jouw gravatar email in jouw WordPress profiel (zie Dashboard → Gebruikers → Je profiel). Hier kun je zelfs meerdere gravatar profielen opzetten als je zou willen. Wees wel voorzichtig, zodat jouw identiteit niet beschadigd raakt. Je kunt dit doen door in jouw profiel van Gravatars “Manage Gravatars” te selecteren. Hier kun je een nieuw email adres toevoegen, met bijbehorende avatar uiteraard. Je kunt dan een ander avatar verbinden aan jouw specifieke website.

Als je binnen WordPress aan het zoeken bent, klik dan op ‘profiel’ en selecteer bovenin ‘bewerken in Gravatar’.

bewerken op gravatar

TOP gedaan! Je hebt een identiteit online aangemaakt. Je bent op de goede weg als succesvolle online ondernemer. Helemaal van deze tijd. Pfew, daar hoef je niet meer naar om te kijken, tenzij je het even zou willen testen.

Wil je je Gravatar testen (of gewoon voor de fun of andere reden, maakt niet uit)? Laat een reactie achter en bekijk of het werkt. Wij zijn benieuwd naar onze gravatar lezers.

Ik deel:
Posted in: Branding, Webbouw

About the Author:

Na vele jaren online mijzelf te ontwikkelen, door de vele zoektochten naar de antwoorden om weer verder te kunnen, vond ik het tijd om anderen een zoektocht te besparen. Om het startpunt te worden voor verheldering, groei en kennis. Het platform waar kennis gebundeld is en je gemakkelijk in contact komt met nieuwe verfrissende ideeën. Op jouw site!

Post a Comment