By March 2, 2016 0 Comments Read More →

De laadtijd website verbeteren in 3 stappen

De snelheid van je website is ontzettend belangrijk. Iedereen wil snellere websites en als de laadtijd website te lang duurt, kan het mensen juist wegjagen van je website. Vooral met de huidige apparaten als smartphones en ipads, is het internet toegankelijker geworden en zijn responsive websites een noodzaak. Zorg daarom ook voor een passend thema als je een website bouwt met WordPress.

Maar hoe maak je nou je website sneller. Er is zoveel informatie over beschikbaar, waar te beginnen. Ik heb 3 simpele stappen voor je om op te volgen en je laadtijd website met zo’n 2 seconden gemiddeld te verbeteren. Om dat zien te gebeuren, heb je een goed testprogramma nodig. Pingdom Website Speed Test is zo’n programma. Je kunt er snel en goed mee uit de voeten.

pingdom

Vergeet niet om de ‘settings’ bij Pingdom in te stellen op Amsterdam en niet publiceren. Kleine tip, die je gemakkelijk over het hoofd ziet.

Je kunt je website herhaaldelijk testen, en elke keer rollen er weer andere resultaten uit. Maar het idee blijft hetzelfde. Die 2 seconden echter is wel belangrijk om te winnen. Welke 3 simpele stappen heb je daarvoor nodig om de laadtijd website te verbeteren?

#1 Installeer 5 belangrijke plugins

Deze plugins verbeteren de laadtijd website aanzienlijk. Na installatie moet je nog wel de instellingen goed zetten om gebruik te maken van hun functionaliteiten. De 5 plugins die je moet installeren zijn:

a) Minify

Minify is een programmeer term waar het erop neerkomt dat overbodig karakters die niet nodig zijn voor de code worden verwijdert. Dit verbetert de laadtijd website. Minifying de code verwijdert:

  • witte spatie karakters
  • nieuwe lijn karakters
  • reacties
  • blokkeren van beschermingtekens

Deze type karakters worden gebruikt ten behoeve van de leesbaarheid van de code, maar zijn niet noodzakelijk om de code juist uit te voeren. Je komt ze vooral tegen in CSS, HTML, en JavaScript. Voor jou is het noodzakelijk om de kleinste en schoonste code mogelijk uit te voeren.

BWP Minify WordPress plugin doet het trucje.

b) Optimize

Simpele en effectieve tool, die je toestaat om uitgebreide schoonmaak te houden op jouw WordPress database en om deze te optimaliseren.

LET OP dat je van te voren eerst een backup maakt van je WordPress website om daarna schoon te maken. Dit kun je eenvoudig doen via het cPanel en de installatiesoftware die je wellicht hebt gebruikt om WordPress te installeren op je website. Ik heb Softaculous gebruikt en ik kan daar instellen hoe vaak ik een automatische backup wil hebben van mijn website. Erg handig en verstandig om te doen voordat je de schoonmaak erop gooit.

WP Optimize WordPress plugin is een geweldig goede schoonmaker.

c) Smush it

Verklein afbeelding groottes, verbeter uitvoering en boost jouw SEO door Smush it te gebruiken. Smush it verwijdert junk van afbeelding en voert een compressie uit zonder verlies. Die compressie kan een groot verschil maken. MAAR het zal niet de kwaliteit van de afbeelding verkleinen. Gelukkig maar.

d) Cache

Je hebt twee grote namen “Total Cache” en “Super Cache“. Ik ga voor Super Cache WordPress Plugin. Een noodzaak voor iedere website.

Wanneer iemand jouw website bezoekt wordt er veel informatie opgevraagd van jouw webhost. Zoals het opvragen van afbeeldingen, JavaScript en CSS. Zo ook het ophalen van content. Dit heeft allemaal invloed op jouw laadtijd elke keer opnieuw. Dit kan anders.

Een Cache plugin pakt dit probleem op en aan, door een statische versie van jouw content te creëren en te leveren aan bezoekers. Op die manier hoeft het niet elke keer opgehaald te worden, maar is het al bewaard voor bezoekers. Het verbetert de laadtijd website significant.

e) P3 plugin

Installeer de P3 plugin om zware plugins te detecteren. Na een scan, kun je deze plugin ook weer deactiveren, zodat deze geen onnodige laadtijd veroorzaakt. Als er door het scannen naar voren komt welke plugin de laadtijd negatief beïnvloed, kun je op zoek gaan naar een vervangende plugin die de laadtijd website minder belast. Het geeft je de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe je de laadtijd wil verbeteren en waar.

gzip

#2 Plaats de Gzip code

Gzip is een simpele methode om site bestanden te verkleinen om bandwijdte te besparen en de laadtijd website te verbeteren.  Gzip werkt door jouw bestanden om te zetten in een zip bestand, welke sneller te laden is door een browers. De browser pakt het bestand uit en laat de content aan de bezoeker zien. Het is super efficiënt en bespaart je veel tijd.

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is deze code toe te voegen aan je .htaccess bestand. Dit bestand kun je vinden door gebruik te maken van een FTP-programma als Filezilla. Als je inlogt op je website kun je onder de public html folder dit bestand vinden en openen met behulp van kladblok. Daar kun je deze code dan toevoegen:

<IfModule mod_deflate.c>
# Compress HTML, CSS, JavaScript, Text, XML and fonts
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/vnd.ms-fontobject
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-opentype
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-otf
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-truetype
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-ttf
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE font/opentype
AddOutputFilterByType DEFLATE font/otf
AddOutputFilterByType DEFLATE font/ttf
AddOutputFilterByType DEFLATE image/svg+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE image/x-icon
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml

# Remove browser bugs (only needed for really old browsers)
BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html
BrowserMatch ^Mozilla/4\.0[678] no-gzip
BrowserMatch \bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html
Header append Vary User-Agent
</IfModule>

Via een Gzip test even een check doen of het gelukt is.

301 404 redirects

#3 Check 404 & 301 pagina’s

Als je alles hebt uitgevoerd, rest je nog een laatste onderzoek. Namelijk of er 404 en 301 pagina’s zijn. Maak gebruik van de volgende 3 programma’s om grondig onderzoek te plegen en fouten op te lossen en daarmee snelheid te verbeteren.

  1. Google Webmaster Tool
  2. Xenu (downloaden)
  3. Screaming Frog (dowloaden)

laadtijd website

Laadtijd website verbeterd

Yes, you done it! Door deze 3 simpele stappen te volgen heb je al 2 seconden laadtijd gewonnen. Website sneller en bezoekers blijer. Google is zelfs blijer. Snelheid is namelijk een factor voor de SEO en jij hebt daar nu een steentje aan bijgedragen.

Is dit alles wat je kunt doen om de laadtijd te beïnvloeden? Neehoor. Er zijn nog meer trucjes om toe te passen, maar dit is wel een sterke basis die je kan begrijpen en uitvoeren. Daarnaast zijn het overzichtelijke stappen die meteen voor resultaat zorgen. Niet verkeerd, toch?

Mis je toch nog iets wat je wel waardevol acht voor een basis voor een snelle website? Of wil je je ervaring delen? Plaats een reactie onder dit artikel.

Ik deel:
Posted in: Webbouw

About the Author:

Na vele jaren online mijzelf te ontwikkelen, door de vele zoektochten naar de antwoorden om weer verder te kunnen, vond ik het tijd om anderen een zoektocht te besparen. Om het startpunt te worden voor verheldering, groei en kennis. Het platform waar kennis gebundeld is en je gemakkelijk in contact komt met nieuwe verfrissende ideeën. Op jouw site!

Post a Comment