By November 28, 2015 0 Comments Read More →

5 manieren om focus te houden en verveling en afleiding te verslaan

Mijn eigen radioprogramma Just Elisabeth staat nu nog in de kinderschoenen. Ik heb mijn eerste testopname gehad en als je dan jezelf terug luistert merk je waar het op mis gaat. Het zijn die momenten waar de focus zich verplaatst en je je laat afleiden. Dan heb je geen grip meer om daar waar het om draait. Je wilt focus houden en niet afgeleid worden. Ook wil je niet verveeld raken en het interessant en pittig voor jezelf houden. Maar hoe doe je dat?

Dit vroeg ik mijzelf af nadat ik bemerkte dat ik mezelf liet afleiden. Want wat gebeurde er nou? Zo’n allereerste echte radio-opname is niet zomaar iets. Verschillende knopjes op het goede moment openschuiven, nummers in en out faden en dan hoor je ook nog jezelf door de koptelefoon. Je concentratie zit bij het verhaal wat je wilt overbrengen en de muziek die je ten gehore wilt brengen. En als er dan iemand aan de tafel gaat zitten om even mee te luisteren, dan is dat toch even anders. Deze persoon is meer dan een luisteraar en geeft jou feedback. Ik voelde dus wel even een bepaalde druk en daar ging ik. Ratelderatel. Het verhaal was niet meer te volgen en met een sneltreinvaart was ik bij het volgende nummer.

Wat heb ik nu gedaan om mijn focus te houden en verveling en afleiding te verslaan? Hier volgen mijn 5 tips die mij hebben geholpen en wellicht jou kunnen helpen.

georganiseerd

#1 Wees georganiseerd

Ik zorg dat ik weet waar ik wat heb liggen en dat wat er om me heen is, netjes is. Hierdoor is het aantrekkelijk voor mij aan daadwerkelijk werk te verzetten. Zorg dat belangrijke items als papier en pen binnen handbereik is. Evnzo dat er ligt wat nodig is om mee te werken en dat wat jou afleidt niet op jouw werkplek ligt. Dat kan voor kinderen lastig zijn als je werkplek niet is afgesloten. Dan verschijnt er snel en makkelijk speelgoed op jouw werkplek. Wees hierin duidelijk in naar anderen, maar ook naar jezelf. Ruim dus je kopje op als je er thee hebt gedronken. Blijf georganiseerd ook na gedane arbeid. Sluit het af en leg hetgeen klaar voor de volgende dag.

multitasken

#2 Ga niet multitasken

Hoewel multitasken een belangrijke vaardigheid is, heeft het ook een keerzijde. Het vermindert onze intelligentie, het haalt letterlijk jouw IQ naar beneden. Je gaat fouten maken, mist subtiele aanwijzingen, maakt spellingsfouten, etc. Daarom is het belangrijk om op één ding te focussen. Dat betekent dat je ervoor zorgt dat je pas wat anders gaat doen als het werk af is.

Een checklist is dan handig. Daar kun je bijhouden wat je wilt doen en kun je afvinken wat je af hebt. Zorg dat er maximaal 5 items voor de dag, of dat dagdeel, op staan. Als je ze af hebt, kun je er een aantal extra doen, eerder niet. Vijf is overzichtelijk genoeg en motiveert je om daadwerkelijk zoden aan de dijk te zetten. Vergeet niet dat het een zeer bevredigend gevoel geeft wanneer je een taak af hebt. Daarbij meegenomen, hoe sneller hoe bevredigender. Multitasken bevordert dit totaal niet.

afleiding

#3 Voorkom afleiding

Als we het hebben over de online business, kun je ervoor zorgen dat je telefoon uit staat. In ieder geval niet met de wifi is verbonden. Mijn telefoon is ingesteld dat wanneer deze op het vergrendelingsscherm staat, dan is er geen wifi-verbinding. Ik ontvang geen fb berichten en geen whatsapps. Daardoor kan ik ongestoord verder werken en luisteren naar mijn gedachten. Op mijn computer, kan ik mijn fb ook wegklikken. Dan haal ik geen berichten binnen. Het enige wat ik dan nog aan het doen ben, is bezig zijn met hetgeen waar ik de focus houden wil.

Maar wat als er buiten toch wat gebeurt? Of je bent op een werkplek waar veel in en uitloop is? Of, terugkomend op mijn radio-test-opname, dat er dus mensen even gaan meeluisteren naar mijn radioprogramma, anders dan een luisteraar? Ik heb het opgelost door er een gek felgekleurd diertje neer te zetten. Elke keer als ik richting de deur of de tafel kijk zie ik dat diertje staan. Dan word ik er op dat moment aan herinnert waar ik daadwerkelijk mee bezig ben en hoef ik mij niet bezig te houden met degene die aanwezig zijn. Ik ben gefocust bezig met mijzelf en datgeen wat ik voor elkaar wil krijgen. Dus mijn tip aan jou is om iets fysieks te plaatsen als herinnering dat je je niet laat afleiden en focus behoudt. Denk aan het ophangen van een felgekleurde quote, een gek gezicht of een grote letter F van Focus op je notitieblok. Zo kun je zelf vast wel iets bedenken wat past bij jou.

dag starten

# Herkenningspunten

Zorg voor rituelen, terugkerende elementen van herkenning. Het maakt niet uit hoe spontaan jij je leven wilt leven, het vasthouden aan dagelijkse routine zorgt ervoor dat je die dingen gedaan krijgt die op je lijst staan. Hierdoor blijf je binnen de grenzen van productiviteit. Schenk aandacht aan je eten en slaappatroon, plan persoonlijke aandacht in en pauzes die je meer energie geven om dagelijkse uitdagingen te tackelen.

Ik sta op rond half 6 in de ochtend. Ik kruip dan lekker achter mijn computer met een theetje. Heerlijk mijn ding doen voordat twee kinderen al mijn aandacht willen. Een geweldig goede start van de dag. Ik lig er weliswaar vroeg in. Toch ben ik productiever dan wanneer ik werk in de avond, omdat ik in de avond moe ben van de hele dag in touw zijn als moeder. De ochtend is daarom waardevol geworden. En als ik binnen deze grenzen blijf, ben ik inderdaad veel productiever en heb een heldere focus om werk te verzetten.

Dit terugkerende element is ontzettend belangrijk voor mij om daadwerkelijk werk te verzetten voordat ik de dag begin als moeder. Hierdoor laad ik op en start ik met nog meer energie dan toen ik mijn bed uit kwam rollen. Wat doe jij in de ochtend? Of ben je meer een avondmens en sla je sociale activiteiten over om te werken aan je online business?

mediatie

#5 Train je brein

Aangekomen bij de laatste, Train je brein. Als je gaat googlen hoe je je focus kunt houden, zijn allerlei tips om ervoor te zorgen hoe je dat kan doen. Mijn vier voorgaande manieren zijn krachtige manieren om te helpen om je focus te houden. Echter is het nog niet verankert. Deze laatste tip, zorgt voor verankering van focus, waardoor alle voorgaande informatie een peulenschil wordt om toe te passen.

Het is een vaardigheid welke simpel is uit te leggen: je concentreert je mind op één ding en laat het niet door iets anders verstoren. Probeer het maar eens. Hoe simpel het ook klinkt, in de praktijk lijkt dit bijna onmogelijk. Toch is het niet onmogelijk. Het vergt enkel heel veel oefening, commitment en vastberadenheid. Jouw dagelijkse ontspanningen en/of meditatie kan je hierbij helpen om je mind vrij te laten van alle afleidende gedachten. Op deze manier leer je al snel hoe je gefocust kan blijven op de doelen die je wilt behalen. Hoe je je kunt afsluiten van al het andere om je heen.

Begin eens met een volledige minuut. Concentreer je op iets en laat je door niets anders verstoren. Denk aan de pen die je op je bureau hebt liggen. De kleuren, hoe die schrijft. Denk enkel aan de pen, voor een hele minuut. Zie je hoe moeilijk dit is? Als je dit eenmaal kan, ga je naar vijf minuten, welke je weer kan uitbreiden naar een kwartier, naar een half uur, etc. Je hebt het idee door. En oefen met een object in het begin en pas het toe op een taak die je af wilt krijgen. Vooral handig als de taak die je uit wilt voeren ontzettend saai is en demotiverend. Als je je focust krijg je het sneller gedaan, kun je de taak afchecken en blijf je achter met een bevredigend gevoel. Wie wil dat nou niet? Oefening baart kunst!

focus

Je kunt focus houden

Done! Je hebt de 5 manieren tot je genomen om je focus te houden. Echter besef van te voren bij elke taak die je uitvoert dat er een mogelijkheid bestaat dat je niet slaagt. Doordat je gefocust een taak uitvoert, denkt je brein dat het super belangrijk is, aangezien het alle aandacht krijgt. Als je niet slaagt, face je een mislukking. Wanneer je multitaskt op zes taken en er faalt er één, dan kun je verder met de andere vijf en hoef je niet te dealen met die ene mislukking. Doordat het maar zo kan zijn dat je met een mislukking moet dealen, kan het zijn dat je juist meer tijd gaat spenderen op sociale media of andere zaken die voor afleiding zorgen, zodat de druk eraf gaat. Dan wordt het makkelijk, en leuk, en…. verloren tijd.

Wanneer je alleen maar probeert om voor de volle 100% te slagen, dan eindig je zeker weten in succes, maar doe je niets van belang. Het heeft geen inhoud. Geef inhoud door mislukking te omarmen, te leren en weer verder te gaan. Dan wordt succes waardevol.

Wanneer dit je lukt, besef je dat iedere succesvolle ondernemer dezelfde verveling faced en hetzelfde gebrek aan motivatie. Ze hebben geen magische pil waardoor ze zich elke dag de gehele dag door gemotiveerd en geïnspireerd voelen. Het verschil zit in het feit dat zij zich niet door emoties hun acties laten bepalen. Experts vinden een manier om op te dagen, door te werken wanneer ze zich verveeld voelen, en omarmen routine die vereist is om doelen te bereiken. Sporters trainen ook elke dag, dezelfde pushups dag in dag uit. Ze stoppen niet. Het maakt het verschil tussen professional en amateur.

Neem je tijd waar nodig en blijf vooruit gaan. Wanneer jij je focus kan houden, zul je zien dat je productiviteit gaat toenemen. Mijn radioshows kan ik nu presenteren zonder dat ik mij laat afleiden wanneer er iemand gaat zitten om mee te luisteren of wanneer er iemand binnenkomt. Het is mijn show en daar ligt mijn focus. Elke ochtend sta ik op om de dag te beginnen met dat wat ik leuk vind en mij energie geeft, voordat ik in de moederrol ben. De avond van te voren weet ik wat ik de ochtend erna ga doen in het uurtje dat voor mijzelf beschikbaar is.

Wat doe jij om focus te houden? Of wellicht wat ga je na het lezen van dit artikel doen om focus te houden?

Ik deel:
Posted in: Mindset

About the Author:

Na vele jaren online mijzelf te ontwikkelen, door de vele zoektochten naar de antwoorden om weer verder te kunnen, vond ik het tijd om anderen een zoektocht te besparen. Om het startpunt te worden voor verheldering, groei en kennis. Het platform waar kennis gebundeld is en je gemakkelijk in contact komt met nieuwe verfrissende ideeën. Op jouw site!

Post a Comment