By November 5, 2015 0 Comments Read More →

10 tips om van Amateur naar Professional te Transformeren

Er zijn bij iedereen van die momenten dat je een bepaald inzicht ontwikkeld. Zo ook bij mij. Ik begon erachter te komen dat het gedrag en gewoontes die ik had, mij niet vooruit hielpen. Hoewel we ons nooit kunnen bevrijden van onze gewoontes, kunnen we wel slechte gewoontes vervangen door goede. In dit geval de gewoontes om te transformeren van amateur naar professional.

Er zijn veel discussies wat betreft de verschillen tussen een amateur en professional. Sommige zeggen dat er nauwelijks verschillen zijn en anderen hebben er meer dan tien. Ik beperk mij tot 10 zeer krachtige tips om van amateur naar professional te transformeren. Ben jij er klaar voor om jouw gewoontes te vervangen? Want dat is waar het om draait.

inspiratie

#1 Wachten op inspiratie of onverbiddelijk doorgaan

Amateurs wachten op inspiratie. Ze hebben het idee dat ze overal tijd vandaan moeten halen. Dat je na een aantal nee’s op moet geven en het opgeeft om die ja binnen te halen. Hulp vragen is uit den boze bij de amateur. Ook laat de amateur zich regelmatig verleiden om het werk niet te doen, omdat je ‘geen zin’ hebt (automatische gedachte) of omdat je geen inspiratie hebt. Herkenbaar?

Voor mij wel. Ik heb regelmatig van deze momenten gehad. Zo’n dip dat je even niet meer wist hoe verder en waarmee. Totdat je gewoon begint en ziet wat je wel kan doen. Dat komt vanzelf, gaande weg als je bezig blijft. Niet wanneer je stil gaat zitten en wacht op inspiratie.

De professional faalt en gaat toch door. Zelfs en juist op die dagen dat alles tegen lijkt te zitten. Zelfs dan gaat de professional onverbiddelijk door en geeft niet op. Hij haalt die ja binnen, laat zich niet verleiden om werk niet te doen en heeft gaande weg inspiratie.

Actie: Ga onverbiddelijk door

tevreden

#2 Stoppen in het midden van iets of tot het af is

Een amateur laat zich gemakkelijk afleiden, waardoor ze al snel stoppen in het midden van iets waar ze aan zijn begonnen. Dit kan zijn omdat hun favoriete tv programma begint, of omdat ze geen zin meer hebben, of de telefoon gaat, enz. Daardoor krijgen ze hun werk niet af en gaan naar bed. De volgende dag weer een nieuwe poging.

Deze dagen heb ik er zeker tussen zitten. Voornamelijk stoppen, omdat er telefoon gaat of vermoeidheid toeslaat. Eigenlijk zou ik met de telefoon wat duidelijker kunnen zijn om het kort te houden of op een later tijdstip zelf terug te bellen.

Een professional gaat net zo lang door totdat deze klaar is of tevreden of het doel is behaald. Wanneer de professional op bed ligt weet deze dat wij hij wilde doen gedaan is en morgen weer verder kan. Hij is tevreden met het werk van de dag.

Actie: Stop niet totdat je af hebt wat je gedaan wilt hebben en daarmee tevreden bent

slagen

#3 Continu iets nieuws beginnen of plan laten slagen

Lukt het ene niet meteen, dan probeert een amateur vaak iets anders, totdat dat andere ook weer niet lukt. Denk aan schrijvers met een shitload aan onafgemaakte boeken en verhalen of blogs die opeens niet meer actueel zijn. Of je hebt een mega goed plan dat staat te verstoffen op je plank. En door de jaren heen staan er steeds meer plannen te verstoffen.

Yup, ik heb thuis zo’n plank. Niet omdat ze onafgemaakt zijn, maar omdat ik eerst wil afmaken wat ik aan plannen uitvoer. Door de tijd heen, ben ik regelmatig wat nieuws begonnen. Niet om het andere niet af te maken, maar ter ondersteuning. Met andere woorden optimaliseer ik mijn plannen.

Professionals doen er alles aan om hun plan te laten slagen en gaan door tot aan het eind. Zoals ik al bij de tip #1 aangaf, gaan ze onverbiddelijk door. Daardoor verliezen ze het doel het niet oog en behalen ze de doelen die ze hebben staan. Ze laten zich niet verleiden om iets niet te doen.

Actie: Maak één van je onafgemaakte plannen daadwerkelijk af

publiek

#4 Publiek komt vanzelf of actief onder de aandacht brengen

De amateur gaat op de bank zitten kijken naar zijn favoriete tv-programma en wacht tot het publiek komt. Ze hebben iets neergezet dat publiek wel aantrekt, de rest gaat vanzelf. En zodra het publiek er is gaan ze precies datgeen doen wat jij van ze verwacht. Of toch niet?

Er is een gedeelte van dat wat je online neerzet, ook echt publiek trekt zonder dat je er wat voor hoeft te doen. Echter zijn er ook factoren die nog belangrijker zijn om daadwerkelijk publiek te trekken dan slechts het neerzetten van krachtige informatie.

En dat is wat de professional wel onderneemt. Hoe geweldig je site ook is, jij zult het zelf actief onder de aandacht moeten brengen. Je zult mensen moeten overhalen/verleiden om er hun tijd geld of diensten in te steken. Durf je dat commitment aan te gaan zoals ik onder dit actiepunt heb neergezet?

Actie: Schrijf deze maand 3 unieke en krachtige gastblogs, abonneer je op 3 beïnvloeders binnen je niche en leg drie belangrijke contacten die je onderhoudt

succes

#5 Succes komt vanzelf of jezelf naar boven toe werken

Wanneer je je eerste website online gooit, verwacht je dat het succesvol gaat worden. Je hebt grootse plannen ermee. Je hebt er tenslotte hard aan gewerkt! Dat het uiteindelijk niet vanzelf gebeurd, is een enorme tegenslag. Dat het je uiteindelijk meer tijd en investering kost dan je had verwacht, had je al helemaal niet verwacht. Wat doe jij op zo’n moment?

Je accepteert de realiteit. Je bent een amateur. Dat is wat ik ook heb gedaan.

En vanaf dit punt kun je kiezen om jezelf verder te gaan ontwikkelen, naar een transformatie naar professional. Je begint onderaan, daar waar je nu zit en werkt je een slag in de rondte naar boven. Je gaat door en door. Je faalt, faalt nog eens en nog een keer. Je leert, ontwikkelt en deelt. Je gaat door en door.

Actie: Kies één persoon online uit welke online onderneem en volg deze persoon nauw voor één maand lang

checklist

#6 Je hebt geen planning nodig of georganiseerd te werk gaan

Verspil jij je tijd aan frivoliteiten of is daar tijd te kostbaar voor? Als je iets wilt laten slagen, betekent het dat je soms dingen laat gaan. Wanneer je werkt zonder planning, heb je geen inzicht en overzicht in wat je doet en hoe je iets wilt bereiken.

Daarbij merkte ik wat wel werkte voor mij. Ik ben daar een stuk wijzer in geworden dan in het begin. Ik wilde namelijk veel bereiken en veel doen met weinig tijd. Demotivatie leverde mij dat op. De lijst werd steeds langer, omdat ik het werk niet afkreeg. Ik liep weer tegen iets onverwachts aan, waardoor de taak langer duurde. Uiteindelijk heb ik alles losgelaten en zat ik zonder lijst en gewoon doen. Dat werkte frustrerend, omdat ik op een gegeven moment niet meer wist wat ik van mezelf verwachtte. Ik eindigde met korte checklists wat ik wilde doen, ongeacht wanneer. Prioriteitengewijs werkte ik de lijst af en voegde ondertussen weer nieuwe punten toe. Het bleef ontspannen werken en werk kreeg ik gedaan.

Net als een professional die aan de slag gaat en weet wat ze gaan doen. Je weet dat je tijd kostbaar is en besteed je tijd niet aan frivoliteiten. Je wilt resultaten neer zetten.

Actie: Maak een checklist van 5 prioriteiten die je vandaag (of morgen) gedaan wilt hebben, niet meer!

sprong wagen

#7 Je bent nooit tevreden of je levert zaken op

De valkuil voor iedere perfectionist. Je bent nooit tevreden over jouw idee. Het is nooit goed en nooit klaar en uiteindelijk ben je niet bezig je plan te realiseren, maar werk je alleen maar aan je plan. Je bent continue aan het bijschaven en niet neerzetten wat je daadwerkelijk wilt. Je boekt geen resultaten, maar draait rondjes om de kern van je plan.

Iets wat ik veel deed. Dingen voor me uitschuiven onder het mom van ‘wat als…’. Maak die sprong en ontdek, want die nieuwe comfortzone kan iedereen zich eigen maken als je er voor open staat.

Ergens weet je ook wel dat zaken opgeleverd moeten worden en uitgevoerd. Jouw doel is belangrijk, de droom, niet het plan. Het plan is slechts een tool om iets te bereiken. Hiermee druk ik zeker niet uit dat je argeloos wat online kwakt om je doel te bereiken. Je plan behoort wel ter ondersteuning te kunnen fungeren, wat inhoudt dat jouw site goed moet staan. Lees nog een keer. Er staat het woord ‘goed’ en niet perfect.

Actie: Download de checklist ‘succesvolle website’ en kijk hoe jouw site scoort

groei

#8 Eerst leren dan doen of door te doen leren

Ben je eerst enorm veel onderzoek aan het doen wat er nodig is om online te ondernemen? Lees je online allerlei artikelen en heb je zelfs boeken besteld? Ben je nu ook echt veel wijzer geworden? Of lijkt het maar zo? Heb jij al actie ondernemen op de kennis die je hebt vergaard?

Als je antwoord nee is, ben je inderdaad een amateur. Iemand die eerst wil leren en dan doen. Echter is er geen betere plek om te leren, dan in de praktijk. Het is net als de misvatting over het schrijven van een boek; “Je kunt pas een boek schrijven als je weet hoe“. Ik wist niets van WordPress tot ik mijn eerste website ging bouwen en mijzelf ging verdiepen in de ongekende mogelijkheden. Als ik vastliep, ontdekte ik hoe ik daaruit kon komen. Ik leerde door te doen.

De professional leert ook door te doen. Dat wil niet zeggen dat ze daarnaast niets meer bijleren. Ze lezen veel om zichzelf verder te ontwikkelen voor verheldering, groei en kennis. Alles leren ze wanneer ze het toepassen. Dan weten ze of het voor hen werkt en iets is wat echt past bij wat ze doen.

Actie: Breng hetgeen in praktijk wat je als laatste hebt geleerd met betrekking tot online ondernemen

kritiek

#9 Uit het veld geslagen door kritiek of luisteren naar kritiek

Amateurs vatten kritiek op als een persoonlijke aanval. Ze hebben er moeite mee wanneer iemand zegt dat er iets niet klopt aan hun plannen, of dat ze ergens niet aan gedacht hebben. Dan schieten ze in de stress of in de verdediging (automatische gedachten). Je hoort dan vaak opmerkingen als “Ze hebben het niet begrepen of ze hebben mij niet begrepen”.

Hoe onterecht het ook voelt als mensen kritiek leveren, zij geven het jou niet om je onderuit te halen. Kritiek geven ze jou om je verder te kunnen ontwikkelen. Als het kritiek niet passend is voor jou, kun je ervoor kiezen om het naast je neer te leggen. Ik ken bijvoorbeeld iemand die zijn beklag had gedaan dat zijn online product een slechte review had gekregen. Hij was in de verdediging geschoten. Ik heb de review gelezen en stelde hem een aantal vragen waarop hij ja antwoordde. Het bleek achteraf dat de review eerlijk was en dat hij inderdaad nu de kans had om zijn product bij te schaven. Hij zou zich wel over zijn emotionele krenking heen moeten zetten.

Dat is hoe een professional omgaat met kritiek. Hij luistert, bedankt, gebruikt datgeen waar ze wat mee kunnen en negeren de rest. Voila, zo moeilijk is het niet, toch?

Actie: Bedenk welke kritiek je als laatste hebt ontvangen en ga voor jezelf eens na wat je daarvan wel zou kunnen gebruiken, negeer de rest

ontmaskerd

#10 Angst om ontmaskerd te worden als amateur of accepteren

Veel mensen blijven hangen bij tip #8, ze blijven leren. Net zo lang, totdat ze zichzelf als expert durven te labelen om te voorkomen dat men ze ontmaskerd als ‘amateur’. Het idee dat mensen ontdekken dat ze maar wat doen.

Wat denk jij dat ik hier doe? Ik doe iets waar ik zelf in geloof en waarmee ik anderen wil inspireren. Ik doe eigenlijk maar wat. Ik accepteer dat er mensen zijn die mij niet zo zien en ik waardeer het dat anderen dat wel zien. C’est la vie.

Wil je transformeren van amateur naar professional? Accepteer dan dat jij net als de rest gewoon maar wat doet. Verberg het niet, want dan is de klap alleen maar groter als er iemand is die je dusdanige kritiek geeft dat je het veld uitgeslagen wordt. Jij bent niet anders dan de rest.

Actie: Accepteer dat je niet kunt verbergen wie je bent en dat je net als de rest, gewoon maar wat doet

quote amateur professional

Jouw transformatie van amateur naar professional

Dat waren mijn 10 tips om te transformeren van amateur naar professional. Nu wil ik wel goudeerlijk tegen je zijn en daarom vertel ik je dat deze 10 tips gebaseerd zijn op een goed boek, “Geen tijd, geen geld, toch doen”, wat ik onlangs gelezen heb. Een boek wat specifiek gaat over wat wij vinden van tijd en geld en hoe onze misconcepties daarover onze plannen in de weg zitten. Het leest makkelijk weg in hapklare brokken met korte oefeningen en veel tips en trucs. Door dit boek ga je tijd vinden en winnen en kom je erachter dat je in de meeste gevallen jouw plan kunt gaan realiseren. Je kunt ervoor kiezen om van je droom een plan te maken.

Ben je nieuwsgierig naar het boek? Marcel van Driel is een bekende schrijver. Hij opende in vier maanden de grootste cd-rom-winkel van Nederland, organiseerde én verbrak met honderd man het wereldrecord filmkijken, schreef meer dan vijftig boeken en haalde via crowdfunding 17.000 euro op voor zijn eerste volwassenenroman.

Hij schreef onder andere dit inspirerende boek:

geen tijd geen geld toch doen

“Wees eens eerlijk: hoe vaak denk jij bij een mooi nieuw idee ‘dat lukt toch niet, ik heb geen geld en geen tijd’? Te vaak waarschijnlijk en dat is natuurlijk doodzonde.”

“Na het lezen van dit inspirerende en motiverende boek zijn geen geld en geen tijd geen excuus meer! Een aanrader om cadeau te doen aan iedereen met een ooitdroom.”

“De titel is heerlijk, de vormgeving is mooi, het boekje leest als een trein en inspireert.”

Ben jij klaar voor jouw Transformatie van Amateur naar Professional? Wat is het eerste wat jij in jouw gedrag en gewoontes gaat aanpassen?

Ik deel:
Posted in: Mindset

About the Author:

Na vele jaren online mijzelf te ontwikkelen, door de vele zoektochten naar de antwoorden om weer verder te kunnen, vond ik het tijd om anderen een zoektocht te besparen. Om het startpunt te worden voor verheldering, groei en kennis. Het platform waar kennis gebundeld is en je gemakkelijk in contact komt met nieuwe verfrissende ideeën. Op jouw site!

Post a Comment